Sammanfattning: Sonicwall halvårsrapport 2019

Nyckelinsikter: Phishing med hjälp av PDF (länkar till skadliga sajter eller skadlig kod) och Office-filer (med makron för att ladda ner skadlig kod).Skadlig kod för IoT-enheter fortsätter att öka

för 5 månader sedan

Senaste Artikel Framtiden för arbetet med cyberunderrättelserapporten av Christoffer Strömblad

Nyckelinsikter:

Anteckningar

Under läsningen gjorde jag följande anteckningar, som egentligen redan finns i nyckelinsikterna, men några detaljer kanske föll bort och dessa borttappade guldkorn hittar du nedan.

NyckelordAnteckning
Absoluta nyckeltalSiffrorna på sidan 5 bör egentligen normaliseras så att det blir ett förhållande mellan antal människor och infektioner istället för absoluta infektioner som inte säger särskilt mycket mer än att “oj, det är många datavirusar det minsann…”
Skadlig kod på okända portarUngefär 19% av skadlig kod påstås komma genom icke standardiserade portar… men det framgår inte om de menar utgående kommunikation eller inkommande. Oklart vad påståendet faktiskt innebär. Av texten att döma skulle jag säga att det handlar om utgående kommunikation. Det skulle således innebära om vi kan blockera all utgående kommunikation över icke-standardiserade portar (som t.ex. 80 och 443) skulle 1/5 av all skadlig kod blockeras från att kunna upprätta C2-kommunikation.
Skadlig kodOklart dock hur stor andel av dessa skadliga programvaror har alternativa kommunikationsvägar om de misslyckas med de initiala kommunikationsförsöken.
Klassiska vektorerVanligt att använda PDF-filer med länkar till skadlig kod. Filerna i sig är inte skadliga men innehåller länkar till skadliga sajter eller dokument/filer.
FramtidsspaningFacebook lanserar egen kryptovaluta, Libra, 2020. Det är sannolikt att detta kommer förenas med ökade försök till social engineering med målsättningen att lura användare att föra över/betala med sina libra-pengar.
Skadlig kod på Internet av SakerFortsätter att öka utan några som helst tecken på att minska.
Klassiska vektorerPhishing med hjälp av Excel och makron är en fortsatt populär vektor.

Christoffer

Publicerad för 5 månader sedan