Skor, fötter och cybersäkerhet

Friday, December 1, 2023

Produktutvecklingproduktchef

Christoffer Strömblad

Entusiastisk Jedi inom Cybersäkerhet
3 minuter att läsa.

Sedan en tid tillbaka, januari 2023 för att vara nästan exakt, fick jag möjlighet att axla rollen som produktchef för en tjänst inom Threat Intelligence. Och vad gör då en produktchef?

Låt oss ta ett konkret exempel, skor och fötter. Vi har alla olika stora fötter, och olika form. Skosnören är en acceptabel och förväntad lösning på utmaningen att “anpassa” skorna efter de fötter som stoppas i dem. Men för en stressad småbarnsförälder, som kryper runt i hallen med en otålig femåring, då är skosnören inte längre en acceptabel lösning. Det är däremot kardborreband. I med foten, dra över flärparna och vips så är det klart. Den otåliga femåringen står fortfarande i hallen, men har förhoppningsvis fortfarande övriga kläder på sig. För med skosnören då hade nu jackan legat på golvet eftersom femåringen är varm, och mössan kliar. Ja du förstår.

Det är produktchefens uppgift att förstå femåringen, att förstå småbarnsföräldern, att förstå skorna, och fötter, och samspelet mellan alla dessa bokstavligen rörliga delar. Men det är även produktchefens uppgift att förstå hur vi tillverkar skor, vilka material som är bäst, vilka i din organisation som är bra på att göra skor till femåringar, eller till stressade föräldrar, och hur vi i marknadsföringskampanjer ska förklara varför just vår nya, unika och stresståliga skopåsättningsanordning kommer göra livet för småbarnsföräldern lite enklare, och lite smidigare.

Produktchefen ska även blicka framåt. Vad borde vi egentligen göra för att lösa det här stressmomentet i vardagen? Kan vi kanske skapa en sko som är en strumpa, som också är en stövel, eller som helt och unikt anpassar sig genom nanoteknologi till varje liten fot får i sig?

Rollen som produktchef

Och här hittar du nu alltså mig, mitt i allt detta, produktchef för tjänster inom cybersäkerhet och threat intelligence.

Min uppgift är att förstå så mycket som möjligt av alla de utmaningar som företag och dess anställda ställs inför i cyberdomänen och hur de på bästa sätt kan möta dessa utmaningar. För mig innebär detta att identifiera lösningar på utmaningar, problem, eller “pains” som våra kunder har. Där vi kan lösa dessa genom att kombinera de insikter vi har, kunskaper, teknologier, erfarenheter till tjänster och produkter som våra kunder (förhoppningsvis) kan köpa och använda sig utav.

Allt detta måste vara ankrat i bästa möjliga förståelse för de reella problem och utmaningar kunderna ställs inför. Och här finns det väldigt mycket att säga. För är det en sak jag redan sett otaliga gånger så är det hur sällan kunderna (de med faktiska utmaningar och problem) placeras främst. Istället låter vi möjliga tekniska platformar, teknologier etc. vara vägledande för vad vi ska göra, inte nödvändigtvis vilka problem dom faktiskt löser.

Jag kommer använda utrymmet här på min del av internet till att försöka ge dig lite inblick i hur det ser ut från “andra sidan”, och hur min resa formas av mina lärdomar och erfarenheter från att arbeta med att försöka skapa nya tjänster och produkter inom cybersäkerhet.

PS: Det finns vissa svårigheter att översätta termen Product Manager eftersom det är produktchef, men så finns det ju också Chief Product Officer (CPO) vilket är chef-chefen för produktutveckling. Äsch det är svårt, men så är det grattis.

Produktutvecklingproduktchef

Christoffer Strömblad

Entusiastisk Jedi inom Cybersäkerhet

Rapport från Mandiant visar värdet av underrättelsekrav

Uppdrag Svårt - En fusklapp till dig som CISO